Celeste Versluis

Celeste Versluis (1984)

Begin 2001 kregen we een handgeschreven brief van een zekere Celeste Versluis die aangaf dat ze graag als kunstenaar bij atelier Herenplaats wilde komen werken. We hebben haar uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek, waarin Celeste prima kon verwoorden waarom ze dit zo graag wilde. Haar eerdere stage, in een verzorgingshuis waar ze verantwoordelijk was voor de koffie, de thee en het eten, was geen succes want Celeste wilde meer: Kunstenaar, net als haar oom, dat wilde ze worden. In 2002 konden we haar een stageplaats aanbieden en sinds september 2002 is ze fulltime verbonden aan atelier Herenplaats.

Zelf zegt ze over haar werk: “Ik teken veel mensen en gebruik alle tekenmaterialen en af en toe verf. Ik houd van mijn werk omdat ik mij er in kan laten gaan en omdat ik er rustig van word. Aan de kleuren kun je zien of ik boos ben of blij, rustig of druk. Want als ik rustig ben, gebruik ik veel lichte kleuren en als ik druk ben veel felle kleuren. Ik houd er vooral van om naakte mensen te tekenen, vooral vrouwen of gezinnen. Ik gebruik voor mannenhaar meestal zwart en voor vrouwenhaar lichtbruin en geel. Ogen maak ik meestal blauw en soms bruin, ik houd van veel kleur in mijn werk”. De “mens” is een regelmatig terugkerend thema in haar werk en staat dus centraal. Ook hierover heeft Celeste heel eigen ideeën: “Iedereen is op zijn eigen manier apart, bijv. lelijk, iedereen is anders dus niemand kan lelijk zijn. Een mens bestaat niet alleen uit uiterlijk maar ook uit binnenste en dat kun je alleen maar ontdekken door met iemand te praten”, aldus Celeste. Ze vertelt ook dat lelijk ook heel mooi kan zijn en dat wat en hoe ze tekent afhangt van datgene waar ze op dat moment mee bezig is. Na de vakantie zie je bijv. vaak vakantiethema’s terug in haar werk.

De tekeningen en schilderijen van Versluis hebben vaak een bizar tintje, veel zwangere vrouwen die door elkaar heen duikelen of een naakte man met een hondje in zijn armen. Het werk straalt een enorme dynamiek uit en laat ons zien hoe Celeste de wereld om haar heen ervaart. In haar zelfportretten laat ze zien dat er soms stemmen in haar hoofd zijn die haar verschillende kanten laten zien. Een portret met onweer en bliksem bijvoorbeeld geeft de onrust weer in haar hoofd.
Celeste is een kunstenaar die goed kan verwoorden waar ze mee bezig is en soms verbaast ze ons met haar wijsheid. Zo zegt ze: “De dingen zoals ze zijn is niet interessant omdat dat al gedaan is”. Celeste is altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen.
Sinds 2010 werkt Celeste Versluis niet meer op Atelier Herenplaats. 

Expositieoverzicht

2004  “Keuze uit eigen werk”, Galerie Herenplaats, Rotterdam
2004  “Cash & Carry”, Galerie Herenplaats, Rotterdam
2005  “De Vlaamse Reus”, Galerie Herenplaats, Rotterdam
2006  Jubileum expositie, “15 jaar Herenplaats”, Galerie Herenplaats Rotterdam
2006  “Beasts”, New York, V.S.
2007  “Helden”, groepsexpositie Galerie Herenplaats, Rotterdam
2007  “Who Am I # 3”, Galerie Herenplaats, Rotterdam
2009  “Who Am I # 4”,  Galerie Herenplaats, Rotterdam
2010  “Outsider Art Salon”, Galerie Herenplaats, Rotterdam
2011  Novo, Groningen
2011  Kunstroute, Hoek van Holland
2011 “Museum of Everything 4”, Londen, U.K.

Catalogi

2009  Who Am I # 4, grafiek expositie