Atelier Herenplaats

ONTWIKKEL JE CREATIEVE TALENT

Mensen met beeldend talent en een verstandelijke beperking of psychiatrische achtergrond, worden niet of nauwelijks toegelaten aan de reguliere kunstacademie. Herenplaats heeft voor hen een aangepaste kunstvakopleiding ontwikkeld. De lessen worden gegeven door beeldend kunstenaars en docenten beeldende vorming. Is de academie met goed gevolg afgesloten, stroomt men door naar het kunstenaarscollectief.

Atelier Herenplaats is in 1991 opgericht en biedt anno 2018 plaats aan 30 full-time kunstenaars en nog eens 15 zitten in pool die enkele dagen per week het atelier bezoeken. Een aantal van deze 45 kunstenaars zijn al sinds de start werkzaam in het atelier.

Naast het atelierwerk participeren de Herenplaats kunstenaars het hele jaar door in een verscheidenheid aan projecten; van lezingen en symposia tot educatieve programma’s en workshops. Vele van deze projecten vinden plaats in samenwerking met andere instellingen uit Rotterdam en uit binnen- en buitenland. Zo groeit de aandacht voor – en emancipatie van- deze kunstenaars.

Heb je interesse om je creatieve talent te ontplooien binnen atelier Herenplaats, neem dan contact met ons op.


Coen Ringeling in zijn atelier
Workshops/Lezingen
Leerlingen tonen de basis van hun portret

WORKSHOPS/LEZINGEN

Wij bieden creatieve workshops voor scholen, bedrijven en andere geïnteresseerden. Groepen van maximaal 20 personen zijn van harte welkom voor een workshop portret- of modeltekenen, onder leiding van enkele van onze kunstenaars. Een inspirerende bezigheid, voor zowel jong en oud, mét maatschappelijke relevantie.

Bedrijven
Voor bedrijven bieden we workshops aan, goed voor de teambuilding en maatschappelijke betrokkenheid van het team. Onder leiding van een paar van onze kunstenaars wordt uw team rondgeleid en krijgt een creatieve workshop aangeboden.

Scholen
Herenplaats heeft inmiddels heel wat schoolklassen over de vloer gehad, dankzij onze samenwerking met Rotterdamse kunst- en onderwijsinstellingen. Een paar weken per jaar krijgen we klassen over de vloer die -onder leiding van onze kunstenaars- bijvoorbeeld een workshop portrettekenen krijgen. Ook is het mogelijk om bijvoorbeeld een workshop t-shirt bedrukken te geven. Een gezellig en inspirerende middag is gegarandeerd.

Studenten
Voor -bijvoorbeeld SPH- studenten is een bezoek aan Herenplaats relevant, omdat ze in de praktijk kunnen zien hoe ‘cliënten’ hun creatieve talent benutten en op die manier participeren in de maatschappij. Voor studenten verzorgen wij rondleidingen, met -indien gewenst- een workshop en afsluitende borrel.

Lezingen
Regelmatig verzorgt Herenplaats lezingen op locatie tijdens uw evenement, congres of seminar. Verwacht een inspirerend verhaal over hoe je mensen met beperking in hun kracht zet door zich creatief te uiten. De presentatie met veel beeld- en videomateriaal beschrijft de reis die Herenplaats gemaakt heeft én geeft uitleg over het begrip Outsider Art.

Graag maken we een voorstel op maat voor u. Meer info via richard.bennaars@pameijer.nl


Rondleidingen
Jeroen Pomp toont trots zijn meesterwerk uit 2017

INSPIRATIE GEGARANDEERD

Een kijkje nemen bij Herenplaats is inspirerend, gezellig en verrassend. Omdat wij graag ons atelier en onze kunstenaars aan u voorstellen, bieden we rondleidingen aan.

U kunt bellen of mailen om een afspraak te maken. De kosten per persoon zijn €2,50. Inspiratie en enthousiasme voor outsider art is gegarandeerd.

 

Mocht u gewoon als individu geïnteresseerd zijn in Herenplaats, dan bent u dagelijks tussen 13 en 17 uur van harte welkom in onze galerie.

 

Meer info en aanmelden: richard.bennaars@pameijer.nl of vincent.haenen@pameijer.nl


Winkel
Jeroen Pomp maakte dit unieke ontwerp voor Mascolori

SHOP MET ONS

In de galeriewinkel van Herenplaats vind je boeken, theedoeken, servies, sokken en andere producten die gerelateerd zijn aan outsider art. Naast deze winkel, hebben we ook regelmatig samenwerkingen met externe partijen.

Rotterdams Handwerk heeft de afgelopen jaren meerdere producten op de markt gebracht, zoals ondergoed met het ontwerp van Ben Augustus, wijnkisten met daarop kunst van Laan Irodjojo of shirts met Maarten Wendrich. Ga voor meer informatie en het gehele assortiment naar de website.

Daarnaast hebben we de afgelopen jaren twee maal een samenwerking gehad met Rotterdams schoenenmerk Mascolori. In 2015 werd een schoen ontworpen met Laan Irodjojo en in 2017 was de feestelijke lancering van Jeroen Pomp zijn schoen (zie foto) in het Natuurhistorisch Museum. Deze schoenen zijn te koop bij Mascolori.


Kunstuitleen
De uitleenkast staat tot uw beschikking

KUNST VOOR IEDEREEN

In de loop van onze 26 jaren van bestaan is Galerie Atelier Herenplaats een artotheek voor particulieren, instellingen en bedrijven gaan beheren. Leden van de artotheek kunnen een keuze maken uit een collectie van schilderijen en tekeningen gemaakt door de kunstenaars uit het collectief van Galerie Atelier Herenplaats.

Voor elke beurs
De artotheek van Galerie Atelier Herenplaats is in Rotterdam en omgeving de enige kunstuitleen met uitsluitend “Outsider Art”. Met onze artotheek willen wij onze kunst laten circuleren in zoveel mogelijk huishoudens, instellingen en kantoren. En met het lage tarief is onze kunst voor iedereen toegankelijk.

Bezorging op maat
Tegen betaling bestaat er ook een mogelijkheid het gehuurde kunstwerk te laten halen en brengen door een vervoersbedrijf met specialisatie kunst. Ook is het mogelijk, eveneens tegen betaling, het werk in uw bedrijf te laten ophangen door één van onze medewerkers (tarieven op aanvraag).

Als u interesse heeft, kunt u hier  het reglement lezen en de tarieven bekijken. Voor meer informatie bel 088 2716505 of stuur een e-mail naar artotheek.herenplaats@pameijer.nl


Kunst in huis

KUNST VOOR AAN DE MUUR

U kunt Herenplaats kunst kopen of huren. Voor huren leest u hierboven, bij ‘Artotheek’. Als u geïnteresseerd bent om kunst aan te schaffen, dan maken we graag een afspraak. In principe is alles te koop. Grafiek begint bij 50 euro, de kunstwerken zijn uiteraard hoger, maar alleszins bereikbaar geprijsd.

Kunstkoopregeling
Ondanks dat we geen officiële partner zijn van het Mondriaanfonds, is een kunstkoopregeling op maat wel bespreekbaar. Mail hiervoor naar  atelier@herenplaats.nl

Bij de Kunstuitleen Rotterdam zijn ook Herenplaats werken vertegenwoordigd.