Jonathan Sugendro

Jonathan Sugendro (1996)

“Ik ben als kunstenaar op zoek naar zien en gezien worden. Een gezicht geven aan hen waar de maatschappij niet naar omkijkt. Ik houd van rauwe en ongepolijste weergave van karakters. Als kunstenaar kan ik mijn hoogsensitiviteit kwijt. Ik ontmoet graag mensen om hun karakter te omarmen. Ik zie mensen die gezien willen worden; blije mensen verdrietige mensen, strijdbare mensen. Ik voel hun gevoelens, dat inspireert mij.  Gevoelens vervagen, de ervaring blijft. Mijn kunst is rauw door de realistische levenservaring van anderen.”

Jonathan werkt in het atelier consequent in dezelfde techniek en ontwikkelt zo een eigen stijl: tekeningen met balpen, zwart en blauw, pen met Oost-Indische inkt. Experimenten met kleur, verfstiften en waterverf, gemengd met de inkttekeningen. Zijn werk is voornamelijk figuratief, de tekeningen vertellen verhalen. Bij bepaalde delen heeft hij de structuur verder doorgewerkt, waardoor het werk ook een zekere abstractie krijgt.

Hij werkt van 2017 tot 2020 bij Galerie Atelier Herenplaats. Van zijn tekeningen is een boekje samengesteld, dat te koop is in de Galerie winkel. Een aantal van zijn werken is opgenomen in de collectie.

 

‘Dit ben ik

22 jaar een jonge hond met een oude ziel.

Ik zie jou en vereer jou.

In mijn ogen ken ik je mens.

Ongeacht welke achtergrond jou belemmerd.

Ik zie jou makend zonder labels tot in de kern.

Ik zie jou als mijn kunst inspiratie.

Misschien zie ik jou snel.

Vereer ik je als mens in al haar pracht en praal dat jouw karakter laat stralen.

Uniek zijn is een talent.

Een ego hebben maakt je geen stoerdere vent. ‘