Raymond Goossens

Raymond Goossens (1998)

Raymond Goossens (1998). Het is een stille en teruggetrokken jongen die op zijn school, het Auris College in Rotterdam, in de talentklas zijn talent voor tekenen kon laten zien. Een stage op Atelier Herenplaats lag dan ook voor de hand , daar kon hij zijn passie voor tekenen in een rustige en veilige omgeving vormgeven. Structuur is belangrijk voor Raymond. Dit heeft te maken met zijn autistische stoornis. In het voorjaar van 2016 kon hij 5 dagen per week in het Atelier komen werken.

Super detectives

De tekenwereld van Raymond speelt zich af in de wereld van het goed en het kwaad. De ordehandhavers en de slechteriken staan centraal in zijn werk. Al zijn tekeningen zijn heel realistisch van stijl. Het lijken soms omslagen van detective boekjes. Het is de wereld van Flikken Rotterdam en Maastricht. De boeven zijn “extreem levens gevaarlijk” zoals hij het noemt. De namen van deze figuren liegen er dan ook niet om, Kollossale Boef krachtpatser, Boris Boef, Boef Vincent, IJzerbreker Sanchez en Boef Spike. Ook neemt hij tekstfragmenten op in zijn tekeningen, zoals het lijstje met punten voor de detectives waar ze op moeten letten. 1 – Plaats delict goed doorzoeken, 2 – getuigen ondervragen, 3 – verdachten verzamelen, 4 – verdachten ondervragen, 5 – bewijzen verzamelen en, tot slot, 6 – de dader aanhouden. Natuurlijk is er een beloning voor de gouden tip.

Zelfportret

In de tekening Detective Raymond staat hij zelf centraal, met vijf medestrijders tegen het onrecht in de wereld met zijn onafscheidelijke hond Wolf aan zijn voeten. Het is een zelfportret, bruine ogen, roodbruin haar een brede nek in een stoer politiejasje met ketting en politie logo. De hoofdrechercheur heeft zoals het hoort een stropdas. Zo kun je in zijn tekeningen de personages herkennen. De boeven kijken nors, hebben woeste haren en dragen maskers, de goede helden in zijn verhaal zijn altijd vrolijk en lachen. In deze wereld kan Raymond zich terugtrekken in zijn fantasiewereld waar hij de regie voert over een wereld waarin het goede overheerst over het kwaad.

Tekst: Frits Gronert

Exposities
2017/2018 BOBO Politie Rotterdam
2017 “Zijn zijn”, Galerie Herenplaats, Rotterdam
2018 “Zomergasten” – Dr. Guislain Museum, Gent (België)
2018 Art Brut Biënnale, Hengelo
2018 “Oeil-art”, Frankrijk