Roland van Eck

Geb. 11 augustus 1973, Rotterdam

 

Sinds zijn 11e jaar heeft Roland te maken met ziekte. Na veel opnames kreeg Roland te horen dat hij schizofrenie heeft. Het waren moeilijke jaren. Vooral het zoeken naar de goede combinatie medicijnen is soms nogal lastig.

Roland stamt af van een creatieve familie: een oom is architect, een andere oom maakt grote, bewegende beeldwerken van staal, een nicht is beeldend kunstenaar en zijn moeder is schrijver/journalist.

Na zijn opleiding MBO bouwkunde en een jaar HBO Bouwkunde, voelde Roland zich niet gelukkig. Hij meldde zich bij de Koninklijke Academie Beeldende Kunsten in Den Haag, richting Fotografische Vormgeving. Het was een bevrijding! Hij kon eindelijk doen wat hij leuk vond. “Fotografie is gewoon mijn ding! Ik zie altijd beelden als ik over straat loop. Shit, camera vergeten, denk ik dan..”

Zijn stage voor de academie heeft Roland bij modefotograaf Paul de Graaff gelopen. Ze hebben samen veel gereisd. Helaas speelde de ziekte op, waardoor Roland de academie niet kon afmaken.

Roland is bij Galerie Atelier Herenplaats terecht gekomen via een opdracht van de academie om een reportage te maken. Hij stapte de Herenplaats binnen (die toen nog aan de Schiedamse Vest zat) en vroeg of hij een aantal kunstenaars mocht fotograferen. Dat mocht en Roland heeft er toen een aantal dagen gefotografeerd en hij ging mee op excursies. Het werd een mooie fotoserie.

Jaren gingen voorbij, waarin hij veel ellende meemaakte. Hij verhuisde van zijn studentenkamer naar de GGZ Delfland in de Schietbaanstraat. Bij het opruimen vond hij de foto’s van de Herenplaats. Ik dacht wat moet ik ermee? Zijn nicht tipte me, dat de Herenplaats verhuisd was naar mijn straat.

Met de foto’s onder mijn arm ben ik naar binnen gestapt. Richard vond het erg leuk! “Die zijn al van meer dan 26 jaar geleden!”. Ik vroeg of ik weer een reportage mocht maken. Dat mocht Dit was de start van het oppakken van fotografie. Nu werk ik een aantal dagen per week bij Herenplaats. Hij voelt zich welkom en op zijn gemak.