Exhibition: Cityscapes

Van 03-05-2019 t/m 23-08-2019


Zeven internationale outsider kunstenaars geven een inkijk op hun verbeelding van het stadslandschap van Madrid, Glasgow, Den Haag, Londen en Rotterdam. Geabstraheerd van hun origine maar opnieuw tot leven gewekt door de verbeelding van de kunstenaar.

De kunstenaars die deelnemen zijn Jorge Bermejo (SP), Andrés Fernándes (SP), Ángel Sastre (SP), Robert Reddick (VK), Maggie Maizels (VK), Gert van ’t Riet (NL) en Laan Irodjojo (NL).

De opening van de tentoonstelling is op vrijdag 3 mei om 17.00 uur.

 

Openingstoespraak van Frits Gronert:

“De stad met al zijn diversiteit aan gebouwen, kantoren woontorens, is de plek waar ons leven zich afspeelt. We doen er onze boodschappen en we werken er om geld te verdienen om te kunnen winkelen.

Na het bombardement mei 1940 is de gehele binnenstad van Rotterdam verdwenen op een enkel gebouw na. Daarna begon men aan de wederopbouw. Mijn jeugd stond in het teken van het opnieuw volbouwen van de binnenstad, heistellingen stonden er op iedere hoek van de straat en de stad groeide. Tegenwoordig is Rotterdam bekend om zijn moderne architectuur. Iconische gebouwen zoals Centraal Station, de Euromast, DE Rotterdam, Markthal trekken bussen vol toeristen naar de stad.

Voor veel kunstenaars is de stad met zijn dynamiek en chaos een inspiratiebron.

Het werk van Gert van ’t Riet Uit Den Haag en Robert Reddick uit Schotland zijn daar een mooi voorbeeld van. Een zinderende stad vol met drukte  en dynamiek.

Het werk van Ángel Sastre uit Madrid probeert rust te creëren door zijn werk te omkaderen en van teksten te voorzien. De Spaanse Jorge Bermejo geeft met stoere lijnen zin visie op de stad weer.

Heel anders is het werk van Maggie Maizels die zeer gedetailleerd de huisjes van het Engelse platteland schildert met een kleine penseelstraak. Ook voorziet ze de leisteen uit haar omgeving van kleine huisjes.

Tot slot zijn er de objecten van Guus van der Vugt te zien, die een verbeelding zijn  van ons icoon de Euromast.

Graag wil ik Elisabeth Gibson van Project Ability uit Schotland en Marisol Alvares van Debajo el Sombrero uit Madrid voor hun medewerking aan deze tentoonstelling bedanken.”