Exhibition: Sin Fronteras

Opening: 17-09-2021 5:00

Van 17-09-2021 t/m 06-11-2021


Outsider Art uit Mexico 

Galerie Herenplaats en het initiatief ‘La pureza del Arte’ nodigen je uit voor de eerste expositie in Rotterdam met werk van Mexicaanse outsider kunstenaars.

Het initiatief ‘La pureza del Arte’ is sinds 2017 betrokken bij Mexicaanse en Nederlandse kunstenaars binnen het genre van Outsider Art. De tentoonstelling ‘Sin fronteras, Outsider art uit Mexico’ opent op 17 september 2021 en wordt neergezet door initiatiefneemster Pauline Schreurs en curator Erandi Avalos . De tentoonstelling duurt t/m 6 november en is van maandag t/m zaterdag te bezoeken tussen 13u en 17u. Parrallel staat een randprogramma gepland.

‘La pureza del Arte’ bestaat vanaf 2017 en organiseerde tot nu toe een verscheidenheid aan programma’s en activiteiten (tentoonstellingen, congressen/symposia, workshops en filmvertoningen) in Mexico om zo Outsider Art bekendheid en zichtbaarheid te geven.

‘La pureza del Arte’ heeft de afgelopen jaren het werk van meerder kunstenaars werkzaam bij de Herenplaats getoond in Mexico. Zo is er een stabiele samenwerking ontstaan gebaseerd op kennisoverdracht, uitwisseling en inspiratie.

In vergelijking tot kunstenaars in vele Westerse landen, hebben kunstenaars uit Zuid Amerika nog weinig bestaansrecht of platform. Het initiatief gelooft dat wanneer kunst interessant en vernieuwend is, het getoond moet worden ongeacht de beperking, culturele achtergrond, opleiding, etc. van de kunstenaar. Sterker nog: zij vinden juist dat deze kunst door haar unieke karakter baanbrekend is en veel mensen kan inspireren.

Een van de uitdagingen (onderwerpen) waarmee ‘La pureza del Arte’ in Mexico wordt geconfronteerd is hoe zich te verhouden tot Outsider Art als een gedefinieerd en statisch of een veranderend en open concept. Een ander aspect is het creëren van (een duurzame) verhouding (relatie) tot de kunstenaars. Tijdens deze eerste tentoonstelling in een officiële Outsider Art galerie willen zij de vraag stellen wat Outsider Art is als er vanuit een (ander) cultureel perspectief naar wordt gekeken. Mexico is zo divers, wat Outsider Art soms complex maakt en vragen oproept.

Voor meer informatie houdt de facebookpagina van Galerie Herenplaats en La pureza del Arte in de gaten. Alle projecten worden vormgegeven door, Pauline Schreurs, Fanny Velázquez, Erandi Avalos Aburto, Lia Bijnsdorp en Josafat Pérez Velázquez en worden tot op heden mogelijk gemaakt dankzij donaties.

***

https://www.lapurezadelarte.org

https://www.facebook.com/lapurezadelarteunaencuestadearteoutsider

***

Voor meer informatie over ‘La pureza del Arte’ kunt u contact opnemen met Pauline Schreurs via info@lapurezadelarte.org of 06-48769693