Opening nieuwe locatie Herenplaats

Op vrijdag 15 april werd de nieuwe locatie van Galerie Atelier Herenplaats aan de Schietbaanstraat feestelijk geopend door wethouder Hugo de Jonge. De heropening is niet alleen het verhaal van een zeer geslaagde verhuizing. Herenplaats maakt sinds vorig jaar deel uit van een uniek samenwerkingsverband met het rotterdamscentrumvoortheater (rcth) en Theater Maatwerk. Die samenwerking houdt ook in dat het atelier zich nadrukkelijk richt op het lokale publiek.

De huidige veranderingen in de zorg vragen wel om een andere positionering en bedrijfsvoering van projecten als Herenplaats. Dit past prima bij de doelstellingen van Pameijer. Om mee te doen aan de samenleving moet meer worden aangesloten bij reguliere lokale instellingen. En mede gezien alle bezuinigingen moet er gewoon ook zakelijker worden gedacht en gehandeld. Concreet resultaat is dat Galerie Atelier Herenplaats in 2015 een samenwerkingsverband is aangegaan met het rotterdamscentrumvoortheater (rcth) en Theater Maatwerk, eveneens onderdeel van Pameijer. Samen willen ze een nieuwe culturele instelling worden voor mensen met en zonder beperking. Dit is vastgelegd in een convenant. De partijen hebben gezamenlijk al een subsidieaanvraag ingediend voor het Kunstenplan 2017-2020.

 Verhuizing

In verband met de herpositionering is Herenplaats ook verhuisd van de Schiedamse Vest naar een nieuw onderkomen aan de Schietbaanstraat. Op de officiële opening op 15 april bleek dat aanvankelijke twijfels over de verhuizing hebben plaatsgemaakt voor groot enthousiasme. Het nieuwe pand biedt de kunstenaars meer atelier- en workshopruimte, is geschikter voor exposities en verkoop van artikelen in de galeriewinkel, en is bovendien gelijkvloers in plaats van verdeeld over een aantal etages. Dat geeft meer overzicht en maakt het ook gemakkelijker om even bij te springen als dat nodig is.

De circa 250 gasten konden alles met eigen ogen aanschouwen tijdens de opening. Aanwezige kunstenaars gaven graag een toelichting bij een en ander. En in interviews met enkele betrokkenen – waaronder Joke Ellenkamp namens Pameijer en Paul Röttger namens rcth – werd ingegaan op de mooie verbintenis tussen kunst en zorg. Voor de officiële plechtigheid was wethouder Hugo de Jonge uitgenodigd. Samen met kunstenaar Hans Hartman, die symbolisch een nieuw jasje aantrok, opende hij de locatie op passende wijze. De catering – in handen van Klus en Werk Cool-Oude Westen – voorzag iedereen van een drankje om erop te toosten.

Verbinding

Zoals gezegd richt Herenplaats zich in het nieuwe pand veel meer op de lokale, Rotterdamse omgeving dan voorheen. In de gezamenlijke subsidieaanvraag 2017-2020 voor de gemeente staat bijvoorbeeld dat er per jaar 40 workshops worden gegeven op de nieuwe locatie, met name aan plaatselijke scholieren. Medewerker Richard Bennaars vertelt dat er ook al meerdere workshops zijn verzorgd in samenwerking met de kunstenaars. ‘Die vinden het heel leuk om te doen, we leren nu vooral om het allemaal goed te structureren en doseren. Het moet ze niet teveel worden natuurlijk. Goede afstemming met docenten verdient ook aandacht, middelbare scholieren reageren nog wel eens onwennig op onze mensen. We hebben overigens ook al meegedaan aan het Wired Festival voor jongeren, vorige week op het Schouwburgplein.’ De jongeren konden daar onder andere speeddaten met kunstenaars van Herenplaats.

 

Manager Vincent Koens wijst erop dat met deze (betaalde) workshops niet alleen in een deel van het eigen onderhoud wordt voorzien, maar dat er ook heel concreet aan inclusie wordt gewerkt. ‘Het is een tweerichtingsverkeer. De gemeente wil graag meer aandacht voor kunsteducatie op scholen en voor kennismaking met bijzondere doelgroepen. Daar kunnen wij zo een prima bijdrage aan leveren.’ Dat Herenplaats erg hartelijk is ontvangen in de nieuwe buurt in Rotterdam-West versterkt zijn optimisme nog. ‘Het is een ‘creatief’ buurtje hier, met nog een stuk of vier galerieën in de nabijheid en een publiek dat wel affiniteit heeft met kunst. Dat is een goede basis voor verbinding met de wijk.’

Topjaar

Hoewel 2016 nog niet halverwege is, kan het jaar voor Richard al niet meer stuk. ‘Voor ons is 2016 nu al een topjaar. Los van de verhuizing en alle nieuwe plannen krijgen we de afgelopen tijd heel veel mooie publiciteit. Denk aan het ‘Museum of Everything’ in de Kunsthal, waar ook negen werken van onze kunstenaar Paulus de Groot hangen. Of aan de nieuwe vleugel met Outsider Art in de Hermitage. De belangstelling voor deze vorm van kunst is de laatste tijd enorm gegroeid. Alle grote kranten hebben er ook over geschreven. En vorig jaar hadden we nog een aandeel in de uitzending van negen portretten ‘Ik ben Rotterdammer’ op tv. We staan met andere woorden prima op de kaart en oogsten nu op allerlei manieren. We hebben vorig jaar ook heel goed verkocht trouwens.’

Wat de toekomst zal brengen weet natuurlijk niemand. Herenplaats heeft vooralsnog een huurcontract voor drie jaar en er zijn ook scenario’s uitgewerkt voor als het wat tegen mocht zitten. Maar de eerste maanden in het nieuwe pand geven duidelijk heel veel vertrouwen. In de woorden van Vincent: ‘Tot dusver pakt alles super goed uit.