Carlos Mosquera

Carlos Mosquera (1973)

Carlos werd in 1973 geboren te Neiva, Colombia. Na zijn geboorte trokken moeder en zoon in bij familie op het platteland. Daar groeide Carlos op bij zijn grootouders. In zijn eerste levensjaren was het nog niet duidelijk dat hij verstandelijk gehandicapt was. Pas op 4-jarige leeftijd ging het opvallen dat hij anders was dan zijn leeftijdgenoten. Hij verhuisde naar de hoofdstad Bogotá, waar hij speciaal onderwijs volgde. Zijn belangstelling lag duidelijk op een specifiek vlak, namelijk op het sacrale en religieuze.

In Rotterdam ging Carlos eerst een aantal jaren naar een school voor zeer moeilijk lerende kinderen. Met veel zorg en aandacht werd hij op deze school gevormd. Een gedreven docent leerde zelfs de eerste beginselen van de Spaanse taal om met Carlos te kunnen communiceren. Deze opleiding diende als voorbereiding voor het dagactiviteitencentrum van de Pameijerstichting Daar ontdekte men dat tekenen en schilderen voor Carlos een belangrijke manier van communiceren is. In 1993 stapte hij voor het eerst “Atelier Herenplaats” binnen; het begin van zijn carrière als beeldend kunstenaar. Het meest kenmerkende van zijn persoonlijkheid is zijn onverstoorbare gedrag. Hij gaat zijn eigen weg. Als hij al wat zegt, spreekt hij uitsluitend Spaans; maar over het algemeen is Carlos zwijgzaam.

In de eerste jaren op “Atelier Herenplaats” schilderde hij abstracte vormen, en kleurvlakken die erg doen denken aan het werk van Mark Rothko. Ook schilderde hij op doek waarbij de kleur rood sterk overheerst. Later ging hij de verf zo mengen dat er heldere kleuren ontstonden en ook paste hij meer figuratie toe. Zijn moeder vertelt dat hij ook thuis tekeningen maakt van figuren die een weergave zijn van hemzelf. Hierin geeft hij aan hoe hij zich voelt. Zo communiceert hij met zijn omgeving. De ontelbare bladen vol getekend met figuurtjes zijn intrigerend; geen enkel blad is gelijk. Zijn figuren vertonen opvallend veel gelijkenis met de beeldjes uit de Chorrera- en Bahiacultuur, twee oude culturen uit Zuid-Amerika. Blijkbaar is deze cultuur zo verweven met Carlos’ persoon dat de beelden die hij zelf creëert, lijken op de beeldjes die 1700 jaar vóór Christus in Zuid-Amerika werden gemaakt.

De Carlos die wij dagelijks meemaken, stil, teruggetrokken, is een andere dan de Carlos die zichzelf tekent en schildert op papier en doek. Dan is hij uitbundig, zowel in vorm als in kleur. Het dubbel ik: “Doble Yo”. Zijn laatste serie tekeningen dateert van ongeveer een jaar geleden daarop zijn kleine abstracte vormen te zien, allen met kleurpotlood getekend. Vormen die wij niet herkennen, vormen die vragen oproepen en nieuwsgierig maken.

Tekst: Frits Gronert

Expositieoverzicht
1993  Solotentoonstelling in Het Paard, Schiedam
1997  World Trade Centre, Rotterdam
1997  Galerie de Tuyter, Krimpen aan de IJssel
1998  Zonder Omweg 2, Singer Museum, Laren (catalogus)
1998  Aubes ‘98, Galerie des Beaux Arts, Bordeaux, Frankrijk (catalogus)
1998  De Lijn, Galerie Atelier Herenplaats, Rotterdam en publicatie monografie Doble Yo (zie uitgaven)
1999  Out of the blue, Galerie de Slijperij, Geel, België
1999  Museum Prinsenhof, Delft
2002  “Welkom de Stadshof”, Museum Dr. Guislain, Gent, België
2003  “Bruut”, Galerie Herenplaats in samenwerking met Showroom Mama, Rotterdam
2003  “Draagbare Objecten”, Galerie Herenplaats, Rotterdam
2005  Hogeschool In Holland
2006  “Mensbeeld”, Artstore – Kunstambassade, Groothandelsgebouw, Rotterdam
2006  Jubileum expositie “15 jaar Herenplaats”, Galerie Herenplaats Rotterdam
2007  Mannetjes M/V, Galerie Herenplaats, Rotterdam
2008  Expositie in Niki Kurabu, Tokyo in Japan
2008  “Religie, Kom en Zie”, Galerie Herenplaats, Rotterdam
2010  “Outsider Art Salon”, Galerie Herenplaats, Rotterdam
2011  “Down Here, Down Under”, Galerie Herenplaats, Rotterdam
2011  “Museum of Everything 4”, Londen, U.K.
2012  Art Brut Biënnale, Hengelo
2014  grafiek tentoonstelling, Atelier 23 Linden, Duitsland
2019 Kaarisitta Biënnale, Finland

Catalogi
1998  “Aubes’98”, Bordeaux
1998  “Zonder Omweg 2”, Singer Museum, Laren
1998  Monografie “Doble Yo”, Galerie Atelier Herenplaats, Rotterdam