Merlijn Korner

Merlijn Korner (1988)

Snelheid, perspectief, diepte en techniek zijn sleutelwoorden binnen het oeuvre van Merlijn Korner. Hij verwerkt deze aspecten in tekeningen waarin futuristische treinen, auto’s, vliegtuigen en helikopters de hoofdrol spelen. Zijn ronkende transportmiddelen lijken afkomstig uit een andere wereld, een wereld van snelheid en techniek waarin de mens nog nauwelijks nog voorkomt.

Zijn beeldend talent heeft Merlijn naar eigen zeggen van zijn vader die werkzaam was als vormgever van verpakkingen. Van hem leerde hij ook de beginselen van het perspectivisch tekenen.

Het liefst werkt hij met potlood, zoals die uit een Carand’Ache doos met liefst 80 kleuren, nauwgezet gerangschikt naar de volgorde die de kleuren innemen binnen de kleurencirkel van Johannes Itten. Ook gebruikt hij dagelijks grijze tekenpotloden, gerangschikt op hardheid; van 2H tot 9B. Zijn lievelingspotlood binnen deze serie is de HB die door veelvuldig gebruik steevast binnen vijf dagen tot de helft van de lengte slinkt. Het allerliefst zijn hem echter de kleurpotloden uit de metallic lijn van Bruynzeel. Deze technische potloodtekeningen lijken op futuristische ontwerpen uit computer-games waarin dan ook teksten voorkomen als Fire bird, New Body Kit, Steerling wheel, Spinner, Body Accessoires Games Butterfly van Amiga, Knight Rider 2 en niet te vergeten Ridge Racer. Teksten als “High Speed Rail, Randstad Rail, Inter City Express, Holland/Japan, Turbo, Fast/Slow” verraden enkele van zijn andere favoriete onderwerpen. Details zijn in al zijn tekeningen van groot belang. Zo bevinden de “Stroompakkerds” (de elementen op treinen die contact maken met de bovenleiding) zich in een vooraf bepaalde volgorde op de rijtuigen.

Recent maakte Merlijn een animatiefilmpje waarin raketten, vuurspuwende kraters en vliegende draken een hap uit onze zon lijken te nemen. Naast het vertrouwde tekenen biedt de techniek van de computer voorlopig nog voldoende technische mogelijkheden de futuristische wereld van deze “snelheidsduivel” tot leven te brengen. Al is het maar virtueel.

Sinds augustus 2011 werkt Merlijn Korner niet meer op Galerie Herenplaats.

Expositieoverzicht

2007  “Helden van Herenplaats”, Galerie Herenplaats, Rotterdam
2009  Expositie Transport “op wieltjes en zo”, Galerie Herenplaats, Rotterdam
2009  Artikel in Magazine Out-of-Art, mei 2009 thema “Transport”
2010  “Outsider Art Salon”, Galerie Herenplaats, Rotterdam