Otte Jacob

Otte Jacob (1966)

Otte Jacob kreeg als kind van zijn vader tekenlessen in zijn atelier.  Dit heeft nog steeds veel invloed op hoe hij werkt. Hij kreeg kleine opdrachtjes waar hij zelf op kon door bouwen. Door te kijken naar lijnen volgen er meer lijnen tijdens het werken. Otte zegt hierover: “Kijken kun je leren, door te tekenen ga je steeds meer zien. Dat leerde ik in mijn vaders atelier en zo ontstond mijn fascinatie voor kunst. Alles wat ik zie kan een begin zijn voor een tekening.” In het beeldhouw atelier van zijn vader ontstond het eerste enthousiasme voor beelden.

Otte werkt sinds 2019 bij Herenplaats. Het kijken naar vorm en het contact met de materialen geven hem rust. Het observeren en tekenen helpen hem te voelen wanneer hij contact heeft met andere mensen. Hij communiceert met de wereld en de mensen om hem heen door het maken van beelden. Het waarnemen van de wereld is een bron van inspiratie.

Het bezoeken van galeries en musea is een belangrijk onderdeel van zijn werkritme. Otte wordt het meeste geraakt door de Zero en de CoBrA stromingen. Het werken bij Atelier Herenplaats en het contact met zijn collega’s stimuleren hem zijn eigen stijl verder te ontwikkelen.

Tekenen is de basistechniek bij Otte, maar hij beperkt zich niet tot tekenmaterialen. Hij geeft kleur aan zijn werken door acryl- en aquarelverf te gebruiken, maar noemt zichzelf het liefste tekenaar. Hij maakt ook keramiek; zijn bijdrage aan de tentoonstelling ‘Bloosdoos’ waren sculpturen van vrouw-katfiguren. Otte werkt graag samen met andere kunstenaars, ook uit andere disciplines.

Tekst: Žaklina Lečnik

Expositieoverzicht:

2019 Tentoonstelling ‘Bloosdoos’, Galerie Herenplaats, Rotterdam

2020 Solo-tentoonstelling ‘Houd Vol’ ,meubelmakerij Meneer van Houten, Rotterdam

2020 Tentoonstelling ‘ Houd Afstand’ , Art Bar, Rotterdam

2020 Samenwerking met danser Thomas Körtvélyessy voor performances op R.Rijnhoutplein, Rotterdam