Sharon van Dams

 

Sharon van Dams (1998)

Heel stil en timide komt Sharon over, praat zachtjes en weinig, maar als ze kleurpotloden in haar handen neemt laat ze een uitzonderlijke kracht zien. Portretten van jonge vrouwen die je aankijken met een priemende blik, het zijn vervreemdende portretten.

De oma van Sharon tekende ook veelĀ  en als ze op bezoek was bij haar oma kreeg ze ook potloden in haar handen en begon ook te tekenen, veel manga achtige figuren. Later op school bij het Auris College, een school waar leerlingen zitten die zich via taal moeilijk kunnen uiten, viel ze op door haar teken talent, en kreeg een plek in de Talent klas van deze school waar ze jarenlang werd gestimuleerd door de beeldend kunstenaar Louise Hessel.

In februari 2017 krijgt Sharon een plaats bij Atelier Herenplaats waar ze 4 dagen per week haar skills als kunstenaar kan ontwikkelen. Hier werkt ze gestaag door aan haar oeuvre, kleurpotlood tekeningen die tot in detail zijn uitgewerkt. Meisjes en vrouwen tekent ze, mannen komen niet voor in haar werk. De hele precieze manier van het weergeven van de haren en huid is heel bijzonder. Sommige meisjes krijgen een gruwelijke uitdrukking door de ogen net iets schever te tekenen dan normaal, door die vervreemding worden het horror achtige tekeningen.

Tekst: Frits Gronert

Expositieoverzicht

2017 “Big-I-Project” Tokyo, Yokohama, Osaka, Japan

2017 Pop Up Museum, Rotterdam

2018 Travelling exhibition in Japan, The Nippon Foundation – Diversity in the Arts, Japan

2020 Camera Japan filmfestival, Lantaarn Venster ,Rotterdam en Lab111, Amsterdam

2020 Herfstexpositie, Beelden in Gees, Gees, Drenthe