Exhibition: Kijk!

Opening: 25-06-2021 3:00

Van 25-06-2021 t/m 28-08-2021


Kunst maakt ons veerkrachtig. Met onze verbeelding kunnen we vaststaande ideeën bevragen en nieuwe perspectieven toelaten. De kunstenaars in deze tentoonstelling zijn pioniers op dit gebied. Verbeeldingskracht is hun tweede taal en dit helpt hen een plaats te vinden in de wereld. ‘Kijk!’ vormt een gezamenlijk onderzoek naar de manier waarop dit gebeurt, ieder op een eigen wijze. We nodigen je uit voor een kijkje door de ogen van Mies van der Perk, Corné Huijgens, Romano Aminta, Niels Lagerwaard en Jeroen Pomp.

 

Deelnemend kunstenaars

Mies van der Perk 

“Ik had een gekke droom en toen werd ik bang. Met scootmobiel, de balkonrand brak, ik viel in de diepte. Dromen zijn voorspellers. Ik heb meer dromen gehad die uitkomen. Als ik ging schilderen raakte ik het kwijt, in de gekste tekeningen. Ik geef mijn dromen een beeld. Kunst zit niet in je verstand, maar in je onderbewuste.” 

 

Corné Huijgens 

“Het maken van schilderijen pakte beter uit dan ik ooit durfde te dromen. Dat ik van niets, iets kan maken. Als buitenbeentje vormen mijn schilderijen een wereld waar ik mij prima op mijn plek voel. Hierin kan ik mijn belevingswereld kwijt die voor mij volstrekt duidelijk is. Of een ander het begrijpt interesseert me niet. Zolang ze maar niet voor me invullen wat ik bedoel.”

 

Romano Aminta 

“Ik vind karakters geweldig om na te tekenen maar wilde het zelf bedenken en tekenen. Toen dat lukte had ik ook inspiratie om eigen serie te maken. Verschillende verhalen, karakters, wereld, drama; echt een eigen serie. 

 

Ik maak mijn karakters, ik maak een verhaal. That’s it. Ik had niet door dat het een grote emotionele waarde zou worden, dat die karakters er voor me zouden zijn. Ik had me nooit gerealiseerd hoeveel het voor mij betekende toen het klaar was.”

 

Niels Lagerwaard 

“Ik zet tijdens mijn werk muziek op, hardcore, dan kan ik me beter concentreren. Dan kan ik me afsluiten van mensen die geluid maken. Dan ben ik in mijn eigen wereld en dat voelt goed. Muziekje erbij, geen gezeur aan m’n kop. Lekker doorwerken. 

 

Die naakte vrouwen dat komt door mijn opa, hij schilderde ook. Veel landschappen, daarna meer pornografisch. Dat heb ik geërfd. Ik vind het vooral leuk om te doen en mooi om naar te kijken.”

 

Jeroen Pomp 

“Tekenen heeft iets met me. Die tekeningen die ik allemaal maak komen langzamerhand een voor een in m’n hoofd en dan ga ik ze opzetten. Ik ben zelf gewoon aan het nadenken welke dingen bij elkaar kunnen passen op een tekening. Ik doe dieren, planten, culturen, structuren, uitstapjes, carnavalsdingen en ik doe echt een beetje van alles tekenen eigenlijk ongeveer. En voor dat je het weet voor dat ik klaar ben komt de volgende tekening alweer naar voren”

 

Kijk!

The world through the eyes of Mies, Corné, Romano, Niels en Jeroen

 

Art makes us resilient. With our imagination we can question fixed ideas and allow new perspectives to enter our minds. The artists in this exhibition are pioneers in this area. Imagination is their second language and this helps them find a place in the world. “Kijk!” Is a joint investigation into how this happens, each in its own way. We invite you to take a look through the eyes of Mies van der Perk, Corné Huijgens, Romano Aminta, Niels Lagerwaard and Jeroen Pomp.